Alles over de inzet van AI en ERP in de zorg

Geplaatst op

Wat doet een ERP-systeem?

ERP, voluit Enterprise Resource Planning, is software die ondersteunt bij het stroomlijnen en eventueel automatiseren van processen binnen een bedrijf. De gegevens van alle afdelingen binnen een organisatie kunnen overzichtelijk in kaart worden gebracht in de centrale database. Hierdoor kan men eenvoudig en een stuk efficiënter samenwerken.

U bent uniek in wat u doet. Dat zou uw systeem dus ook moeten zijn. Als u een leverancier vindt die het systeem voor u op maat kan maken, dan kan dat van onschatbare waarde zijn. Het is dan ook van groot belang om uw systeem dusdanig in te richten dat het perfect aansluit bij uw wensen en behoeften.

Bent u benieuwd naar andere zaken zoals het implementatieproces, de kosten en al het andere dat bij een ERP-systeem komt kijken? Bezoek in dat geval ERPoverzicht.nl voor alle benodigde informatie.

Welke systemen zijn van toegevoegde waarde voor de zorg?

Kunstmatige intelligentie

De inzet van kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd, neemt flink in populariteit toe. In de zorg begint men de software-ontwikkelingen toe te passen om onder andere de hoge werkdruk voor het personeel te tackelen.

Med-PaLM van Google is een voorbeeld van AI in de zorgsector. Dit is een softwareoplossing die medische vragen kan beantwoorden en in juli 2023 als eerste AI-systeem wist te slagen voor het examen dat ook door Amerikaanse geneeskundigen gehaald moet worden. Med-PaLM is in staat om documenten samen te vatten en ietwat simpele medische vragen te beantwoorden. Natuurlijk is altijd de expertise van een arts vereist om ergens een definitieve uitspraak over te doen, maar de AI wordt steeds slimmer en kan dus steeds beter ondersteuning bieden.Als u benieuwd bent naar deze vorm van kunstmatige intelligentie en of het ook voor u voordelen kan bieden? Lees het in het nieuwsbericht: “AI in de geneeskunde: Med-PaLM 2”.

ERP

Een Excel-bestand met uw administratie is tegenwoordig niet meer afdoende. Een zorginstelling moet uiterst voorzichtig omgaan met de kostbare en gevoelige informatie van haar patiënten. De beveiligde omgeving van het ERP-systeem biedt daar de mogelijkheid toe.

Enterprise Resource Planning-systemen bestaan uit meerdere modules die u met elkaar kan verbinden. Deze modules vullen elkaar aan en kunnen zelfs bepaalde processen automatiseren. Niet iedere zorginstelling zal voordeel halen uit elke module, maar sommigen zijn ontzettend populair en praktisch onmisbaar in de zorg. Het blijft echter aan u om te bepalen welke modules toegevoegde waarde kunnen hebben voor uw organisatie:

 Facility Management – Dit is het beheer van uw technische diensten en hulpmiddelen. Defecten aan apparaten of andere problemen kunnen gemeld worden in het systeem, zodat dit opgepakt kan worden door de technische dienst.

 Logistiek Management Het is van cruciaal belang voor een zorginstelling om een goed overzicht te hebben van uw materiaal. De module voor logistiek management houdt in de gaten welke materialen op voorraad zijn en wanneer eventueel een nieuwe bestelling geplaatst moet worden.

Financieel – Deze module automatiseert financiële zaken binnen uw organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de facturering en het beheer van eventuele financieringen die uw organisatie ontvangt.

Het is duidelijk dat het systeem uw dagelijkse processen goed kan ondersteunen. Door de centrale database kan niemand informatie mislopen en wordt het werk eenvoudiger en efficiënter uitgevoerd.

Bent u op zoek naar een ERP-systeem voor uw zorginstelling?

Het is aan te raden om een leverancier te zoeken die bekend is met uw branche. Als zorginstelling verschillen uw wensen en behoeften sterk van die van een bedrijf in een andere sector. Zelfs binnen uw branche kan er variatie zijn in het type organisatie: een ziekenhuis heeft namelijk andere wensen en behoeften dan een verzorgingshuis.

Bent u benieuwd welke leverancier dit voor uw zorginstelling waar zou kunnen maken? Kijk dan op de sectorpagina ‘Zorg‘ op ERPoverzicht.nl om meer te leren over de stappen in uw ERP-project.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site vind je tal van interessante blogs waar je meer aan hebt. Lees er meer over.

Contactgegevens

Via info @ allergiecentrum.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden